Δούναι και λαβείν στο Ται Τσι

Δούναι και λαβείν στο Ται Τσι

ή

τι πρέπει να κάνω και τι πρέπει να περιμένω.

 

Είναι δεδομένο πως το Τάι Τσι είναι μια έξοχη εσωτερική πολεμική τέχνη. Βοηθά τον ασκούμενο να ανακαλύψει ξανά την χαμένη του ισορροπία σε σώμα και νου. Εναρμονίζει την κίνηση, μας βοηθά να βρούμε το κέντρο μας (νοητικά- σωματικά).

Μια τεράστια λίστα ωφελειών μπορεί κανείς να γράψει, όλα αυτά και πολλά ακόμη είναι σωστά (1).

 

Πολλοί λίγοι όμως αναρωτιούνται πως πρέπει να αντιμετωπίσουν το Τάι Τσι για να αντλήσουν τα οφέλη του. Αφού περάσει κάμποσος καιρός σχετικής εξάσκησης και αφού «δουν ότι δεν γίνεται τίποτε» τα παρατούν.  “Άλλη μία φούσκα”… σκέφτονται.

 

Ας εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε.

Όπως σε κάθε ανταλλαγή έτσι και εδώ κάποιος κάτι δίνει και κάτι παίρνει. Συνεπώς λοιπόν και ο ασκούμενος θα πάρει αποτελέσματα ανάλογα με το χρόνο και το ενδιαφέρον που θα αφιερώσει.

Συγκεκριμένα:

Ένας ασκούμενος του 1ου έτους, θα πρέπει να παρακολουθεί μαθήματα 3 φορές την εβδομάδα, ένα πλήρες πρόγραμμα δηλαδή (2 Τάι Τσι – 1 Τσι Γκονγκ) (2).

Όταν σιγά-σιγά θα αρχίσει να απομνημονεύει κινήσεις και ασκήσεις, θα είναι καλό να βάλει στην καθημερινότητα του:

α) 5 λεπτά ζέσταμα (διδάσκεται)

β) το 1ο Τσι Γκονγκ του Μάστερ Άλεξ Ντογκ (διδάσκεται)

 

Καθώς ο καιρός περνά και η γκάμα των ασκήσεων αυξάνεται, ο ασκούμενος αποκτά σιγά-σιγά την δυνατότητα περισσότερων επιλογών έτσι ώστε να φτιάξει ένα δικό του σετ εξάσκησης γύρω στο 20λεπτο.

Για τον 1ο και ίσως και για τον 2ο χρόνο αυτό το καθημερινό 20λεπτο είναι αρκετά ικανοποιητικό ως χρόνος εξάσκησης. Ο προσεκτικός ενδιαφερόμενος θα παρατηρήσει πως εδώ πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Για κάτι που δομείται σταδιακά και όχι για κάτι πρόχειρο. Τον πρώτο καιρό ο ασκούμενος μένει στο μάθημα μόνο και μόνο επειδή του αρέσει! Μόνο και μόνο για το τώρα! Και για αυτή την τρελή χαρά που έχει αυτός που κάνει αυτό που του αρέσει.

Αφού λοιπόν ο μαθητής “γεμίσει” σιγά-σιγά τις μέρες του με Τάι Τσι, τότε οφείλει να προσδοκά αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά! Όχι μόνο από άποψη σωματικής υγείας, αλλά και από άποψη σθένους, πνευματικής υγείας, κεφιού και διάθεσης για ζωή!

Εμείς όμως συνήθως θέλουμε μόνο τα αποτελέσματα, χωρίς την αντίστοιχη προσπάθεια.

Έτσι, όπως θα θέλαμε κάτι πολύ καλό και πολύ φθηνό ταυτόχρονα, αν γινόταν ακόμη και δωρεάν, σε σημείο ακόμη που να αμφιβάλουμε αν αξίζει, έτσι ακριβώς θα θέλαμε τα σούπερ οφέλη με λίγη ή καθόλου προσπάθεια.

Όπως έχουμε μάθει να αγοράζουμε υπηρεσίες, έτσι νομίζουμε πως κάνοντας μια-δυο φορές στο τόσο εξάσκηση, χαζεύοντας βιντεάκια, διαβάζοντας αρθράκια και αγοράζοντας μπλούζες και αναμνηστικά, πως προοδεύουμε και έχουμε απαιτήσεις για οφέλη. Όταν μιλάμε με άλλους για Τάι Τσι πιθανόν να φαντασιώνουμε πως κάνουμε εξάσκηση… μια τεράστια φιλο-λογία γύρω από το αντικείμενο αλλά πολύ λίγη πράξη. Έτσι λοιπόν “καίμε” την τέχνη και καταδικάζουμε ακόμη μια προσπάθεια…

Η αλήθεια όμως είναι μια και είναι απλή. Το Τάι Τσι είναι δεδομένο, είναι εδώ και ο καθένας παίρνει από αυτό, ό,τι του αντιστοιχεί σε σχέση με αυτό που έχει ήδη δώσει…

Με την ευκαιρία της ενάρξεως της σχολικής περιόδου παροτρύνουμε τους ασκούμενους να επιδεικνύουν και αυτοί ως μεγαλύτεροι, απλώς ένα μέρος της επιμέλειας και της προσπάθειας που απαιτούν από τους τους νεαρούς μαθητές.

 

Κλείνοντας θα παραθέσουμε αυτό που έχει πει ο Μάστερ Άλεξ Ντογκ σχετικά.

Το Τάι Τσι είναι απλό αλλά όχι εύκολο”, συμπληρώνοντας πως η δυσκολία είναι στο να μείνεις, να συνεχίσεις, παρακάμπτοντας τα “παράσιτα” και τις αμφιβολίες που παράγει ο νους.

Σχετικά με αυτό όμως, σε άλλο άρθρο…

Τέλος, ευχές σε όλους για την νέα σχολική περίοδο γιατί στο κάτω-κάτω σ΄ αυτόν το κόσμο όλοι μαθητές είμαστε !!!

 

Σημειώσεις

(1) Άρθρο: Η θεραπευτική πλευρά του Τάι Τσι Τσουάν

(2) Δείτε το πρόγραμμα 2019-2020