Πώς βοηθά το Tai Chi Chuan (Taiji Quan);

Πώς βοηθά το Tai Chi Chuan (Taiji Quan);

  1. Αυξάνει τη σωματική δύναμη
    Αυξάνει την υγεία και αντοχή των εσωτερικών οργάνων
    Βοηθά τον εγκέφαλο να αιματωθεί σωστά
  2. Αυξάνει τη διανοητική αντοχή
  3. Αυξάνει την ηρεμία, την αντίληψη, την εσωτερική ισορροπία και την δυνατότητα του εγκεφάλου να “βλέπει” περισσότερες από μια οπτικές πάνω σε ένα ζήτημα
  4. Βοηθά την έμπνευση και τη δημιουργικότητα να αναδυθούν.

1)
Ι. Ας φανταστούμε τη διόρθωση σε μια κίνηση της φόρμας.
Ο ασκούμενος είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στην υποδεικνυόμενη στάση και να εκτελέσει τις οδηγίες του εκπαιδευτή. Το σώμα του κατά την παραμονή στη στάση, αργά αλλά προοδευτικά δυναμώνει. Ενώ μέχρι πρότινος μετά από μερικά λεπτά κουραζόταν, τώρα διαπιστώνει ότι μπορεί να παραμείνει σταθερός. Τα πέλματά του, τα γόνατα, η λεκάνη, οι ώμοι, το κεφάλι του, στέκουν σωστά ζυγισμένα και δεν τον ταλαιπωρούν(1). Σιγά σιγά η σωματική του αντοχή αυξάνει.

ΙΙ. Παράλληλα με τη σωματική έκφραση της άσκησης (εξωτερική μορφή), ασκούνται και δυναμώνουν και τα εσωτερικά του όργανα, καρδιά, πνεύμονες, σπλήνας, πάγκρεας, συκώτι κτλ, διότι πέρα από την εκγύμναση μυών, τενόντων και οστών, ο ασκούμενος καλλιεργεί και τη ροή της ενέργειας. Καλείται να συγκεντρωθεί στη μετάδοση της ενέργειας από την μία πλευρά του σώματος του στην άλλη, αλλά και από την μία στάση στην επόμενη. Αυτή η συντονισμένη ροή, δραστηριοποιεί τους μεσημβρινούς (πολύπλοκο σύστημα ροής ενέργειας εντός του οργανισμού) (2)
και μέσω αυτών τα ζωτικά όργανα αναζωογονούνται και θεραπεύονται.

ΙΙΙ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αυξάνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος και της ενέργειας από και προς τον εγκέφαλο αιματώνοντας τον σωστά. Όταν δεν αιματώνεται σωστά ο εγκέφαλος «στεγνώνει», γίνεται άγονος. Παύει να επεξεργάζεται σωστά τις πληροφορίες και τις γνώσεις και παίρνονται εσφαλμένες αποφάσεις. Ομοίως αν το αίμα δεν φεύγει από τον εγκέφαλο, η σκέψη βαραίνει και επιβραδύνεται, καθώς ο εγκέφαλος γίνεται μαλθακός και η πίεση του αίματος ανεβαίνει.(3)

 

2)
Το σώμα σταδιακά παύει να υποφέρει, χαλαρώνει και απολαμβάνει τη ροή. Έτσι και ο νους γίνεται οικιοθελώς ανάλαφρος (light). Η συγκέντρωση του σε όλη αυτή τη διαδικασία εκμάθησης, δεν είναι η προϋπόθεση, είναι το ζητούμενο. Η συγκέντρωση προκύπτει μέσα από τη διαδικασία εκμάθησης και εκτέλεσης.
Στη συνέχεια, ο ανάλαφρος νους είναι έτοιμος για δράση και σε άλλους τομείς δραστηριότητος.

Αυτό συμβαίνει διότι όπως ακριβώς ένας τεντωμένος μυς δεν είναι ευέλικτος, λειτουργικός και ανθεκτικός, έτσι και ένας νους σε ένταση και εκνευρισμό έχει περιορισμένα περιθώρια ευελιξίας λειτουργίας και αντοχής. Ο ανάλαφρος νους μπορεί να αντέχει.

3)
Μέσα από την παραπάνω διαδικασία ο νους γίνεται ήρεμος και άνετος. Μέσα από την εξάσκηση έχει μάθει να κινείται απαλά, (όχι νωθρά), μπροστά, πίσω, αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω, κινώντας το σώμα και μπορεί με ευκολία και άνεση να πράξει το ίδιο και στη καθημερινότητα. «Όπως εντός, έτσι και εκτός.» Όταν κανείς νοιώθει ανάλαφρα, μπορεί να βλέπει περισσότερες πιθανότητες ταυτόχρονα και όχι διαδοχικά.

Αυτή η δυνατότητα του να μπορεί κάποιος να επεξεργάζεται πολλά δεδομένα παράλληλα και να δίνει λύσεις είναι μια ικανότητα των manager των μεγάλων πολυεθνικών και ένα εφόδιο για το οποίο πληρώνουν πολλά σε όποιον το έχει. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για τη δική του προσωπική του πορεία και σταδιοδρομία.

4)
Ο χαλαρωμένος νους (light), όπως ακριβώς ο ξεκούραστος από ύπνο νους είναι έτοιμος να δώσει λύσεις και ιδέες. Αυτό έρχεται πολύ φυσικά. Όπως ένα πολύ τεντωμένο χέρι (κλειδωμένο), είναι πολύ εύκολο να σπάσει, έτσι και ένας σε ένταση νους καταρρέει. Ο φρέσκος και χαλαρωμένος από την άσκηση νους όμως, δημιουργεί χώρο έτσι ώστε μια ιδέα, μια έμπνευση ή μια λύση σ ένα πρόβλημα να έρθει να εγκατασταθεί. Αυτή μπορεί να είναι μια λύση σε ένα πρόβλημα της δουλειάς, μια μελωδία ενός μουσικού, το θέμα ενός βιβλίου για έναν συγγραφέα, μια νέα επιχειρηματική ιδέα. Οτιδήποτε.

Το ζήτημα είναι πως το Τάι Τσι Τσουάν ως διαλογισμός εν κινήσει προσφέρει όλα τα ευεργετήματα ενός διαλογισμού και όλη τη σωματική εφορία που ως σωματική άσκηση εγγυάται! (4)

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1η) Σε προσεχές άρθρο, «οι 10 αρχές του Τάι Τσι Τσουάν» θα περιγραφούν συνοπτικά οι αρχές σύμφωνα με τις οποίες ασκείται η τέχνη. Είναι υποχρέωση του εκπαιδευτή να τις διδάσκει αλλά και του ασκούμενου να τις τηρεί, προκειμένου να μην τραυματιστεί αλλά και για να λάβει τα οφέλη της άσκησης.

2η) Σε προσεχές άρθρο θα υπάρξει σύντομη περιγραφή του συστήματος των 12 μεσημβρινών.

3η) Από το μεγάλο βιβλίο του Τάι Τσι Τσουάν του Μπρους Κουμάρ Φραντζής.

4η) Το συγκεκριμένο άρθρο θα πρέπει να διαβαστεί σε συνδυασμό με το άρθρο «Γιατί να κάνω Τάι Τσι»