Τα 10 “NAI” στην εξάσκηση του Τσι Γκογκ (Qi Gong) – μέρος 2ο

Τα 10 “NAI” στην εξάσκηση του Τσι Γκογκ (Qi Gong) – μέρος 2ο

6. Οι καλύτερες ώρες για Qi Gong

  • Με την ανατολή του ηλίου. Οι παλιοί Δάσκαλοι λένε ότι είναι η ώρα της δημιουργικής ενέργειας.
  • Τα μεσάνυχτα, που είναι η ώρα της ανθηρής ενέργειας.

Κατάλληλες ώρες και πιο λογικές για τους περισσότερους από εμάς, που έχουμε μια συγκεκριμένη καθημερινότητα είναι:

  • Το πρωινό 7-9 (και προσπαθώντας να το διευρύνουμε) μέχρι το αργότερο τις 11:30
  • Απόγευμα ή βράδυ οι ώρες μεταξύ 6 έως 10.

Να σημειωθεί πως αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες και συγκεκριμένα από τις 12π.μ. έως τις 5μ.μ. με 6μ.μ. μιας και ο ήλιος είναι ψηλά και η ατμόσφαιρα πολύ βαριά για εξάσκηση. Ιδίως το καλοκαίρι!

7. Κατεύθυνση

Για πιο καλή απόδοση αποτελεσμάτων προτιμούμε να είμαστε στραμμένοι προς την ανατολή. Κάποιοι όμως Δάσκαλοι (αυθεντίες) θεωρούν πως η καλύτερη κατεύθυνση είναι προς το νότο. Και οι δύο θεωρίες έχουν την εξήγηση τους. Για τη μεν πρώτη ο λόγος είναι προφανής, μιας και η ζωογόνος δύναμη  του ηλίου μας εμπνέει αλλά και μας γεμίζει ενέργεια. Θα μπορούσε κανείς να πει πως, όπως ο ήλιος δίνει ζωή στη γη, έτσι ακριβώς δίνει ενέργεια αλλά και ψυχική ευεξία και σε μας. Για την δεύτερη (προς νότο), ο λόγος είναι ακριβώς ο ίδιος, μιας και στο βόρειο ημισφαίριο νότος φωτίζεται για την περισσότερη ώρα της μέρας.

Προτείνεται το εξής. Αν κάποιος ασκείται στη φύση:

  • αν είναι η ώρα της ανατολής και μπορεί, να στραφεί προς αυτή
  • αν είναι η ώρα μεταξύ  9-11π.μ., εάν είναι δυνατόν να στραφεί προς το νότο
  • και λογικότερο, επειδή το βασικότερο ρόλο τον παίζει η ψυχολογική διάθεση, να αδιαφορήσει για τα Ι) και ΙΙ) αν το μέρος δε βοηθάει. Αν δηλαδή  προς ανατολάς  υψώνεται τοίχος και προς βορρά εκτείνεται δάσος, είναι προφανές πως πρέπει να στραφεί προς το δάσος.
  • Αν ο ασκούμενος έχει τη δυνατότητα, κατά τις ώρες 7-9π.μ., το ιδανικότερο θα ήταν να στραφεί στην ανατολή και να κάνει την εξάσκηση του, την ώρα που ο ήλιος κάνει την εμφάνιση του.
  • Αν ασκείται το απόγευμα ας στραφεί προς τη δύση, παρακολουθώντας τον ήλιο να φεύγει.

Εν κατακλείδι, αν ο ασκούμενος ακολουθήσει το ένστικτό του, θα αποζημιωθεί από το αποτέλεσμα.

8. Εφίδρωση

Η κατανάλωση λίγου χλιαρού νερού πριν την εξάσκηση βοηθά στην εφίδρωση. Μέσω αυτής ο οργανισμός αποτοξινώνεται και η ρέουσα ενέργεια καθαρίζει. Ένας νέος ασκούμενος συνήθως ιδρώνει περισσότερο καθώς ο οργανισμός του καθαρίζει από τις τοξίνες.

Όσο περισσότερο  κανείς προχωρά στην εξάσκηση του, τόσο λιγότερο ιδρώνει. Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να συγχέουμε την πρόοδο μας με το πόσο κουραζόμαστε ή με το “πόσο ιδρώτα χύνουμε”. Πιθανότατα αυτό να είναι ένα δείγμα καθαρισμού της ενέργειας μας ένα δείγμα προόδου και ίσως ακόμη σημαίνει και την εισαγωγή μας στο επόμενο στάδιο όπου, αφού αυτή καθαρίσει αρχίζει η ανάπτυξή της.

9. Ρουχισμός – εξοπλισμός

Φορούμε ίσια παπούτσια, και άνετα ρούχα, συνήθως φόρμες. Έτσι ριζώνουμε σωστά στο έδαφος και η ενέργεια μας ρέει καλύτερα. Αποφεύγουμε τον βαρύ ρουχισμό  ώστε να ζεσταινόμαστε υπερβολικά αλλά και το αντίθετο. Η άσκηση από μόνη της επιφέρει ζέστη.

Επιπλέον, βγάζουμε ρολόγια, δακτυλίδια, βραχιόλια για να μην αποσυντονιζόμαστε αλλά και να μην ενοχλούμε τους άλλους, (στην ομαδική εξάσκηση). Επίσης κλείνουμε το κινητό μας τηλέφωνο. Όποιος μας αναζητά πραγματικά θα μας βρει αργότερα! Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συντονιστούμε με τη παρούσα στιγμή!

10. Είμαστε καλοί και γενναιόδωροι με τους εαυτούς μας και με τους άλλους.

Μας είναι πλέον γνωστό πως, μυστηριωδώς μεν, όντως δε, συνδεόμαστε όλοι με ένα αόρατο πλέγμα όπου ότι δίνουμε παίρνουμε. Ο παγκόσμιος ηλεκτρονικός ιστός το έχει καταστήσει σαφές και στους πιο αντιδραστικούς από μας. Μια καλημέρα μαζί με ένα εγκάρδιο χαμόγελο, επιστρέφουν μια καλημέρα με ένα εγκάρδιο χαμόγελο. Βοηθούμε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος και ομορφότερος, ξεκινώντας από μέσα μας, ανοίγοντας  προς τα έξω και προσδοκώντας αυτό (το άνοιγμα) να επεκταθεί όσο γίνεται μακρύτερα. Ο κόσμος  παίρνει τη μορφή που του δίνουμε.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα πρέπει να τονίσουμε τη τεράστια σημασία που έχει το να αρέσει στον ασκούμενο αυτό που κάνει. Αν το κάνει μόνο για τα όποια οφέλη, κάποια στιγμή θα τα παρατήσει. Το σπουδαιότερο είναι να του αρέσει η εξάσκηση των Τσι Γκογκ (αλλά και του Τάι Τσι!) και να περνά καλά κατά την ώρα που ασκείται. Η σωστή εξάσκηση και από πλευράς καθοδήγησης αλλά και από πλευράς ασκούμενου, οδηγεί σε έναν μυστήριο συντονισμό. Αυτή η αίσθηση θα εξασφαλίσει στον ασκούμενο το να συνεχίσει και κατ αυτό τον τρόπο να εισπράξει και όλα τα οφέλη που η τέχνη, και του Τσι Γκογκ αλλά και του Τάι Τσι κατ’ επέκταση, εγγυάται!

Καλή εξάσκηση!