Είναι το tai chi δυναμική πολεμική τέχνη;

Είναι το tai chi δυναμική πολεμική τέχνη;

Όχι, το tai chi είναι μία ήπιας δύναμης πολεμική τέχνη.

Μέσα από το tai chi ο μαθητής δεν ασκείται στη δύναμη ή την ταχύτητα όπως έχουμε συνηθίσει να τις εκφράζουμε αλλά μάλλον στην καλύτερη ισορροπία και αρμονία της δύναμης του και στον καλύτερο της έλεγχο. Δουλεύει κάπως έτσι: Το άτομο δεν επιστρέφει την ωμή δύναμη με ωμή δύναμη. Μαθαίνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται την εισερχόμενη δύναμη δίνοντας προτεραιότητα  στο να την απορροφήσει με απαλότητα και να την ανακατευθύνει. Τότε, είναι σε θέση να αποφασίσει πως θα τη χρησιμοποιήσει προσθέτοντας και τη δική του δύναμη, παίρνοντας έτσι τον έλεγχο της κατάστασης. Όπως είναι φυσικό κάτι τέτοιο είναι πολύ σύνθετο  από το προφανές, δηλαδή το “δύναμη εναντίον δύναμης”, και γι αυτό απαιτείται πολύχρονη και επίμονη άσκηση.

Ωστόσο τα τελευταία πολλά χρόνια στη δύση η εξάσκηση στο tai chi χρησιμοποιείται και για άλλους λόγους. Προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία, βοηθά τον ασκούμενο να διαχειριστεί ακόμη και να αποβάλει το stress της καθημερινότητας.

Μαθαίνοντας κανείς να εναρμονίζεται με τον τρόπο του tai chi (αλλά και των chi gong) μπορεί να τελειοποιήσει τις κοινωνικές του σχέσεις. Επίσης χρησιμοποιείται  και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Σε όλα αυτά φυσικά θα αναφερθούμε αναλυτικά στις επιμέρους ενότητες.