Φιλοσοφία

Φιλοσοφία


Το Τai Chi είναι η έκφραση της πιο άπιαστης αρχής του Ταοϊσμού που λέγεται Γου-Γουέι.

Κατά λέξη μπορεί να μεταφραστεί και ως “απραξία”, η πραγματική όμως σημασία της είναι “πράξη δίχως επιβολή δύναμης” και κίνηση σύμφωνα με τη ροή της φύσης.

Ένα καλό π.χ. της έκφρασης αυτής βρίσκουμε στην Ιστιοπλοΐα εκεί όπου χρησιμοποιείται η εξυπνάδα αντί της μυϊκής δύναμης, την κωπηλασία, εκεί όπου αντί να αντιμετωπιστεί το περιβάλλον του νερού ή του αέρα ή της βαρύτητας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί! Έτσι, οι απότομες στροφές και γωνίες, γίνονται όμορφες καμπύλες όπως ακριβώς και ο βιολογικός μας κόσμος, είναι καμπυλωτός μιας και κύριο χαρακτηριστικό του είναι το νερό.

Μελετώντας κανείς το Τai Chi, μαθαίνει να κινείται με τον άνεμο και το νερό και όχι μόνο μέσα στην τέχνη αλλά και μέσα στην καθημερινότητα.


Τι είναι το Τai Chi Chuan

To Τai Chi Chuan είναι μια πολεμική τέχνη ήπιας έντασης η όποια πολλές φόρες χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς. Εκφράζεται δε με αργές, αρμονικές, απαλές κινήσεις τόσο του πάνω όσο και του κάτω μέρους του σώματος.

Κυριολεκτική μετάφραση της έκφρασης Τai Chi Chuan δεν υπάρχει. Κάποιοι προσπαθούν να το ερμηνεύσουν ως “η μοναδική γροθιά” ή “η υπέρτατη τέχνη” κλπ, πράγμα που και ακριβές δεν είναι άλλα και πολύ περιοριστικό για το τι ακριβώς είναι το Τai Chi Chuan.

Ετυμολογικά

Τai Chi: Σύμβολο του yin yang, ως οι 2 δυνάμεις που ξεπηδούν από το αιώνιο ΤΑΟ: θετικό – αρνητικό, ζεστό-κρύο, αρσενικό-θηλυκό κλπ.

Chuan: Γροθιά. Στην Κίνα όμως η λέξη γροθιά σημαίνει ευρύτερα και πολεμική τέχνη.

Κατά συνέπεια Τai Chi Chuan ετυμολογικά σημαίνει Πολεμική τέχνη που βασίζεται στο Ταό.

Τα δυο βασικά ρεύματα πολεμικών τεχνών

Στην Κίνα τα 2 βασικά ρεύματα πολεμικών τεχνών είναι τα εξής:

  • Το Ταοϊστικό Τai Chi Chuan
  • Το Βουδιστικό Saolin Chuan ή Saolin Kung Fu.

Ουσιαστικά το Τai Chi Chuan η έκφραση της πιο άπιαστης αρχής του Ταοϊσμού του WU-WEI (Γου – Γουέι), το οποίο κατά λέξη μεταφράζεται ως “απραξία” είναι “πράξη δίχως επιβολή δύναμης και κίνηση σύμφωνα με τη ροή της φύσης”.

Το Τai Chi Chuan εφόσον διδαχτεί αλλά και μελετηθεί σωστά, γίνεται ιαματικό. Από τη στιγμή που οι παθογόνοι λόγοι μιας κατάστασης ή ασθένειας εκλείψουν (άγχος, ένταση, πίεση για παραγωγή αποτελέσματος) τότε, το πνεύμα ηρεμεί και το σώμα βρίσκει την ευκαιρία να θεραπευτεί.

Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την εκτέλεση της τέχνης, αυτό που επιτυγχάνεται είναι να ησυχάσει ο νους και το σώμα, αφού δε χρησιμοποιείται μυϊκή δύναμη και ένταση. Η ενέργεια που κυκλοφορεί στο σώμα γίνεται μαλακή, αλλά δυνατή εσωτερικά και ενώ φαίνεται ρευστή έχει μέσα της πολύ δύναμη.

Σταδιακά και με τη συνεχή εξάσκηση, το πνεύμα αυξάνει ολοένα και περισσότερο την συγκέντρωση και την εγρήγορση του.
Κλείνοντας να πούμε ότι υπάρχουν 5 στυλ Τai Chi Chuan, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και αρετές: Chen, Yang, Wu, Hao και Sun.

  • Tao: το αιώνιο ΕΝΑ ή αλλιώς ο ένας και μοναδικός δρόμος, το μοναχικό μονοπάτι κλπ. (βιβλιογραφία: Συγγραφέας Λαο Τσε. Biβλιο: Ταο Τε Κινγκ). Λάο Τσε: σημαίνει “παλιός φίλος” ή σοφός γέρος και έζησε στην Κίνα τον 6ο π.Χ. αιώνα. Θεωρείται αν όχι ο συγγραφέας, τουλάχιστον ο εμπνευστής του Τάο Τε Κινγκ που είναι ένα βιβλίο με ποιητικούς αφορισμούς για τη ζωή και την αυτογνωσία!
  • Saolin Kung Fu: Ενώ στη δύση με τον όρο kung fu εννοούν μια συγκεκριμένη πολεμική τέχνη, στην Κίνα ο όρος αυτός έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία. Στα κινέζικα kung fu σημαίνει να δίνεις το χρόνο σου και την προσοχή σου στην εξάσκηση μιας τέχνης με αφοσίωση.
  • Kung = εργασία, πρακτική, εξάσκηση
  • Fu = χρόνος που διαθέτεις.
    Έτσι, αν είσαι καλός σε κάτι, τότε αναπτύσσεις καλό Κung Fu. Ακόμη και στο Τai Chi αναπτύσσεις καλό Kung Fu!

Chι Gong

Τα Chi Gong (Qi Gong) είναι σετ ασκήσεων κινησιολογικά παρεμφερών μεταξύ τους, που σκοπό έχουν να δραστηριοποιήσουν την ενέργεια Chi στο σώμα. Είναι ένα είδος αρχαίας κινέζικης αναπνευστικής άσκησης. Μια αναπνευστική μέθοδος με κίνηση που χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές.

Ετυμολογικά σημαίνει:

  • Chi = η ζωτική ενέργεια, η εισπνοή και η εκπνοή
  • Gong = εργασία

Συνεπώς, Chi Gong είναι η εργασία πάνω στη ζωτική ενέργεια και πιο συγκεκριμένα είναι αναπνευστική άσκηση. Η ηρεμία και η χαλάρωση είναι τα δυο κύρια χαρακτηριστικά των Chi Gong. H άσκηση τους διευκολύνει τη ροή της ενέργειας και του αίματος και κρατά το σώμα σε εγρήγορση προλαβαίνοντας ή ακόμη και θεραπεύοντας τις ασθένειες.

Ο ασκούμενος στα Chi Gong βοηθιέται μέσω της άσκησης και της καθοδηγούμενης από τον εκπαιδευτή φαντασίας να απελευθερώσει μπλοκαρισμένη ενέργεια αλλά και να προσλάβει καινούργια από τη φύση, μιας και εκεί, βρίσκεται απεριόριστη.
Υπάρχουν πολλά είδη Chi Gong όσον άφορα την προέλευση (π.χ. ταοϊστικό ή βουδιστικό), όσον αφορά το επιθυμητό αποτέλεσμα (π.χ. χαλαρωτικό – ιαματικό) όσον αφορά την παράδοση (π.χ. κομφουκιανικό).

Ένας άλλος σοβαρός διαχωρισμός των Chi Gong είναι σε κινητικά ή στατικά. Για τους νέους ασκούμενους συνιστώνται τα πρώτα μιας και είναι ευκολότερο να καταφέρουν να συγκεντρωθούν εν κινήσει παρά εν στάση. Αυτά, τα στατικά Chi Gong, προτείνονται σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Φανταστείτε ένα σετ ασκήσεων (ας πούμε πέντε), που μιμούνται ζώα του δάσους, σε εκτάσεις, διατάσεις, σε αναπνοές και εκπνοές σε συγκεκριμένους χρόνους. Έτσι, έχετε μια εικόνα ενός Chi Gong.

Σημείωση

Παρόλο που στα Chi Gong δίνεται έμφαση στην αναπνοή, αυτά μπορούν μα εκτελεστούν και χωρίς την συγχρονισμένη αναπνοή.
Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλά Chi Gong που διδάσκονται με την αναπνοή ελεύθερη.