Βασικές αρχές Tai Chi Chuan - Chi Gong

Βασικές αρχές Tai Chi Chuan - Chi Gong

Τα Chι Gong (Qi Gong) είναι σετ ασκήσεων κινησιολογικά παρεμφερών μεταξύ τους, που σκοπό έχουν να δραστηριοποιήσουν την ενέργεια Chi στο σώμα.

Είναι ένα είδος αρχαίας κινέζικης αναπνευστικής άσκησης. Μια αναπνευστική μέθοδος με κίνηση που χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές.

Ετυμολογικά σημαίνει:

  • Chi = η ζωτική ενέργεια, η εισπνοή και η εκπνοή
  • Gong = εργασία

Συνεπώς Chi Gong είναι η εργασία πάνω στη ζωτική ενέργεια και πιο συγκεκριμένα είναι αναπνευστική άσκηση.

Η ηρεμία και η χαλάρωση είναι τα δυο κύρια χαρακτηριστικά των chi gong. H άσκηση τους διευκολύνει τη ροη της ενέργειας και του αίματος και κρατά το σώμα σε εγρήγορση προλαβαίνοντας ή ακόμη και θεραπεύοντας τις ασθένειες.

Ο ασκούμενος στα Chi Gong βοηθείται μέσω της άσκησης και της καθοδηγούμενης από τον εκπαιδευτή φαντασίας να απελευθερώσει μπλοκαρισμένη ενέργεια αλλά και να προσλάβει καινούργια από τη φύση, μιας και εκεί βρίσκεται απεριόριστη.

Υπάρχουν πολλά είδη Chi Gong όσον άφορα την προέλευση (πχ Ταοϊστικό ή Βουδιστικό), όσον αφορά το επιθυμητό αποτέλεσμα (πχ χαλαρωτικό – ιαματικό) όσον αφορά την παράδοση (πχ κομφουκιανικό).

Ένας άλλος σοβαρός διαχωρισμός των Chi Gong είναι σε κινητικά ή στατικά.

Για τους νέους ασκούμενους συνιστώνται τα πρώτα μιας και είναι ευκολότερο να καταφέρουν να συγκεντρωθούν εν κινήσει παρά εν στάση. Αυτά, τα στατικά Chi Gong προτείνονται σε μεγαλύτερα επίπεδα.

Κλείνοντας , φανταστείτε ένα σετ ασκήσεων (ας πούμε 5 πέντε), που μιμούνται ζώα του δάσους, σε εκτάσεις, διατάσεις, σε αναπνοές και εκπνοές σε συγκεκριμένους χρόνους και έχετε μια εικόνα ενός chi gong.

 

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΣΙ ΓΚΟΓΚ

Πολλοί Masters συμφωνούν ότι το Τai Chi Chuan είναι ένα υψηλού επίπεδου Chi Gong, πέρα από αυτόνομη πολεμική τέχνη.

  • Το tai chi είναι διαλογισμός εν κινήσει
  • Το tai chi είναι ζωγραφική στο χώρο.

 

Event Timeslots (1)

Παρασκευή
-
Qi Gong (Μιχάλης)