Ταυτότητα -- Tai Chi Chuan

Καλωσήλθατε στο Yin Yang Tai Chi

Ταυτότητα

Ο Μιχάλης Κυμηνάς, εκπαιδευτής του κέντρου Yin Yang Tai Chi, ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο Τai Chi Chuan το 2006 στη σχολή της Λύδιας Τυλλιανάκη. Έχει μελετήσει τις φόρμες του Yang style της οικογένειας Dong (Alex Dong Taiji Chuan Association) καθώς και διάφορα Qi Gong.

Logo Alex Dong

Από το καλοκαίρι του 2016 έχει την έγκριση της Λύδιας ώστε να ξεκινήσει τη δική του σχολή ως εκπαιδευτής.

Η φόρμα του Yang style της οικογένειας Dong “Slow Set”.

Ξεκινώντας κανείς τη μελέτη του στο Τάι Τσι Τσουάν μαθαίνει μια φόρμα διάρκειας περίπου 40 λεπτών. Η φόρμα έχει 3 μέρη και αποτελείται από 108 κινήσεις πολλές από τις οποίες επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της φόρμας.

Η φόρμα θα πρέπει να μαθαίνεται με ακρίβεια και σταθερή αργή ροή. Ο μαθητής γίνεται μαλακός και η αργή ροή βοηθά το νου να αποσυρθεί από τις σκέψεις και να αναλάβει δράση το σώμα. Τότε, σε κάποιο σημείο της εξέλιξής του θα αντιληφθεί τη ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα του και κατόπιν θα μάθει να την κατευθύνει.

Αυτή ακριβώς είναι και η διάφορα του Τάι Τσι Τσουάν ως εσωτερικής πολεμικής τέχνης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο και ο ασκούμενος για να απολαύσει τα μεγάλα οφέλη θα πρέπει να έχει επιμονή και υπομονή. Ωστόσο, μετά το τέλος του κάθε μαθήματος όλοι οι μαθητές, παλιοί και νέοι, νιώθουν το ίδιο καλά μιας και η φύση της άσκησης είναι από μόνη της θεραπευτική.

Κλείνοντας, η βασική φόρμα είναι αυτή που θεμελιώνει τις αρχές του Τάι Τσι Τσουάν στη σωστή βάση και πάνω σε αυτήν έρχονται οι επόμενες φόρμες να συμπληρώσουν άλλες μορφές και ροές ενέργειας πιο εξειδικευμένες κάνοντας το Τάι Τσι Τσουάν ένα πλήρες πολεμικό σύστημα.

Προχωρώντας στην πρακτική…

Ενώ ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει τη βασική φόρμα, συντελούνται κάποιες καταστάσεις, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

  1. Αρχίζει να φτιάχνει η στάση του,
  2. Αρχίζει να γίνεται η κίνηση του πιο γλυκιά,
  3. Αντιλαμβάνεται την εσωτερική ενέργεια που παράγεται από την αργή κίνηση,
  4. Την κατευθύνει,
  5. Ηρεμεί το πνεύμα του.

Κατόπιν μπαίνει σε ποιο εξιδανικευμένες φόρμες με πρώτη από αυτές το Κυρτό σπαθί.

Knife Set ή Broadsword ή Κυρτό Σπαθί

Το Κυρτό Σπαθί είναι μια φόρμα μικρής διάρκειας (3 λεπτών) πιο γρήγορη και πιο δυναμική.
Στο κυρτό η κίνηση αλλά και η ροή που “κτίστηκαν” προηγουμένως γίνονται πιο συγκεκριμένες. Οι καμπύλες των σχημάτων παραμένουν και τονίζονται, η ροή επιταχύνεται, η επίθεση και η άμυνα, ως στοιχεία που εναλλάσσονται, γίνονται πλέον πιο διακριτά και πιο κατανοητά.

Μελετώντας κανείς με υπομονή και επιμονή τη φόρμα του κυρτού σπαθιού νιώθει ήδη ότι έχει ανέβει ένα σκαλί στη μελέτη του Τάι Τσι Τσουάν.

Straight Sword ή Ίσιο Σπαθί

Στο Ίσιο Σπαθί οι καμπύλες κινήσεις επενδύονται με ίσιες κοφτές ή απλωτές κινήσεις με στροφές και άλματα δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα ενεργειών.

Η κίνηση του ίσιου σπαθιού είναι πιο δύσκολη και πιο λεπτεπίλεπτη σε σχέση με αυτή του κυρτού. Χρειάζεται ακρίβεια, ισορροπία μιας και είναι πιο ακροβατική ως φόρμα και καλά γυμνασμένο σώμα, ιδίως πόδια, για να μπορέσει να εκφραστεί σωστά.

Η ευλυγισία είναι ένα επιπλέον στοιχειό που αναπτύσσεται και μεταφέρεται από το σώμα στο σπαθί, έτσι ώστε να το ζωντανέψει. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, το ίσιο σπαθί διδάσκεται κατά τον 5 χρόνο της παρουσίας του μαθητή στη σχολή.

Κυρτό πρώτα και ίσιο κατόπιν δίνουν μια ολοκληρωμένη έκφραση ενέργειας και δύναμης που έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα που έχει δημιουργηθεί από την μελέτη της βασικής φόρμας.

Push Hands

Όποιος εκπαιδευόμενος θέλει να δει το Τάι Τσι Τσουάν ως μια πολεμική τέχνη, κάτι που ασφαλώς είναι, στα Push Hands (χέρια που σπρώχνουν) έχει την ευκαιρία.

Στα Push Hands εκφράζονται στη πράξη, όλα όσα μαθαίνει κανείς κατά τη διάρκεια των ετών αλλά και με την εξάσκηση όλων των άλλων φορμών. Εδώ όμως έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν “δουλεύουν” όλα όσα έχει μάθει. Εν ολίγοις να τσεκάρει αν μαθαίνει σωστά.

Στα Push Hands 2 αντίπαλοι έρχονται σε επαφή (θέση μάχης) με συγκεκριμένους όμως όρους. Αυτοί οι όροι είναι ταυτόχρονα και οι αρχές της τέχνης. Ενδεικτικά αναφέρεται η σωστή στάση του σώματος, η σωστή απόσταση από τον αντίπαλο, το σωστό βλέμμα, το ότι δεν ασκείται δύναμη αλλά εξασκείται τέχνη με στρωτή απαλή ενέργεια και τέλος ο σεβασμός στον αντίπαλο, μιας και αν δεν υπάρχει αυτός δεν υπάρχει λόγος για εξάσκηση.

Η εργασία στα Push Hands είναι αυτή που καθίστα την τέχνη του Τάι Τσι Τσουάν πλήρη και συνιστάται σε όλους τους σπουδαστές της σχολής.

Ξεκινώντας κανείς τα μαθήματα του στη σχολή διδάσκεται τις βασικές αρχές των Push Hands μέσα από το Slow Set (βασική φόρμα). Από το 2ο έτος όμως εντάσσονται στο κανονικό πρόγραμμα.