1. Επιμονή
Πρώτο και βασικότερο όλων «ΝΑΙ» είναι η καθημερινή και η επιμελής εξάσκηση. Χωρίς αυτήν, όσο καλός και να είναι ο εκπαιδευτής ή ο δάσκαλος, όσο έμπειρη και να είναι η καθοδήγηση, αποτελέσματα δεν έρχονται ή αλλιώς τα όποια αποτελέσματα είναι επιφανειακά και εμφανίζονται αργά. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, το Τσι Γκονγκ δεν είναι μαθηματικά ούτε ιστορία, έτσι ώστε αφού τα μάθεις να πεις ότι ξεμπέρδεψες μαζί τους.
Είναι τέχνη που απαιτεί συνεχή εξάσκηση. Αν κάποιος θέλει να απολαύσει τα ευεργετήματα της τέχνης αυτής, θα πρέπει να δεσμευτεί στον εαυτό του. Ένας καλός μουσικός θα μπορούσε να βεβαιώσει πως η μουσική δε μαθαίνεται με μερικές επαναλήψεις αλλά χρειάζεται συνεχή, ενδελεχή, πολύωρη εξάσκηση κάθε μέρα για πολλά χρόνια. Με το Τσι Γκονγκ (αλλά και με το Τάι Τσι Τσουάν) τα πράγματα είναι περίπου έτσι.
Επίσης δεν αρκεί καθόλου να διαβάζουμε περί αυτών άλλα έχει τεράστια σημασία να ασκούμαστε καθημερινά για να αποκτήσουμε τα οφέλη για τα οποία το κάνουμε. Θα μπορούσε κάποιος να πει πώς, κάθε μονάδα αποτελέσματος ισούται με μια μονάδα προσπάθειας.
2. Χαλάρωση και χαρά κατά τη διάρκεια της εξάσκησής μας
Ο νους είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην εξάσκηση του Τσι Γκονγκ. Αυτόν είναι που με τάξη και επιμέλεια θέλουμε να καλλιεργήσουμε και από αυτόν προέρχονται όλα τα ευεργετήματα που προσδοκούμε. Ούτε από την εξωτερική μορφή της άσκησης, ούτε από την αναπνοή. Αυτά τα δύο, μορφή και αναπνοή, συνεισφέρουν μάξιμουμ από 40-50% του προσδοκώμενου οφέλους. Την υπεραπόδοση της άσκησης θα την πετύχουμε με χαλάρωση και χαρούμενη διάθεση. Ενώ για τη χαρούμενη διάθεση δεν μπορεί να πει κανείς πολλά (πώς δηλαδή να υποχρεώσεις κάποιον να είναι χαρούμενος;) για τη χαλάρωση όμως μπορεί.
Αυτή επιτυγχάνεται όταν κανείς συγκεντρωθεί στη στιγμή και τη λεπτομέρεια ενός προτύπου[1]. Βέβαια, το επιτυχές αποτέλεσμα φέρνει ανακούφιση από τα προβλήματα και εσωτερική χαρά. Έτσι λοιπόν ο ασκούμενος έχει ήδη δημιουργήσει θετικό παρελθόν. Με αυτό προσέρχεται στην επόμενη εξάσκηση και σε συνδυασμό με τη χαλάρωση αλλά και τη συγκέντρωση στο «τώρα» αντλεί όλα τα οφέλη της.
Η ήρεμη και χαρούμενη διάθεση και αυτή η ανάλαφρη αίσθηση (light) που αποκτάται την ώρα της εξάσκησης είναι ένα πολύ σοβαρό «ναι».
3. Νους
Συγκέντρωση στην κοσμική ενέργεια[2].
Μιας και είμαστε στη σφαίρα του νου και προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη μας από το Τσι Γκονγκ, στο συντομότερο χρονικό διάστημα[3] πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στο πώς σκεφτόμαστε (φανταζόμαστε) την κοσμική ενέργεια να ρέει μέσα μας.
Δεν εκτελούμε την άσκηση μόνο εξωτερικά. Αυτό έχει να κάνει με τη μορφή της άσκησης. Την όποια μορφή, τη συνοδεύουμε με απαλή ήρεμη αναπνοή, αλλά και με τον οραματισμό της κοσμικής ενέργειας που κυλάει εντός μας. Αν αγνοηθεί αυτό το σημείο, ουσιαστικά χάνουμε το 50% του οφέλους που μπορεί να μας δώσει το συγκεκριμένο πρότυπο.
Έτσι ενεργοποιώντας τους κατάλληλους μεσημβρινούς[4] μέσω της κυκλοφορίας της ζωτικής ενέργειας μέσα μας, καθαρίζουμε τον οργανισμό από βαλτωμένη ενέργεια και τοξίνες που δημιουργούν ασθένειες, χαρίζοντάς μας ακτινοβόλα υγεία και ζωτικότητα.
4. Αναπνοή
Εκτελούμε τις ασκήσεις με απαλές κινήσεις και χαλαρή ανάλαφρη αναπνοή[5]. Τοποθετούμε τη γλώσσα στον ουρανίσκο, λίγο πάνω από την εσωτερική μεριά της πάνω οδοντοστοιχίας (θα εξηγηθεί προσεχώς το γιατί) και αφήνουμε την ενέργεια να εισδύσει απαλά από τη μύτη. Εκπνέουμε απαλά από το στόμα χωρίς να ξεφυσάμε με δύναμη. Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας πως αυτό που αναπνέουμε δεν είναι αέρας αλλά κοσμική ενέργεια και θέλουμε να διευκολύνουμε τον οργανισμό μας να τη δεχτεί. Η βαριά εισπνοή και η «σφιχτή» εκπνοή, ιδίως με το στόμα στρογγυλεμένο, αποφεύγεται, εκτός και αν ο εκπαιδευτής ή ο δάσκαλος έχουν συγκεκριμένο λόγο να ζητούν τέτοιου είδους εκτέλεση.
5. Περιβάλλον
Επιλέγουμε περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο καθαρό και πιο φυσικό. Είναι προτιμότερος ένας καθαρός, φωτεινός, ευάερος, εξωτερικός χώρος. Εφόσον μας είναι γνωστό πως το Τσι Γκονγκ δεν είναι μια σωματική άσκηση όπου απλώς ασκούνται κόκκαλα, μύες, τένοντες, αλλά μια εσωτερική μαθητεία οπού το κύριο συστατικό είναι η άντληση κοσμικής ενέργειας, θα πρέπει να εκτιμήσουμε σοβαρότερα τη σημασία του χώρου που επιλέγουμε να ασκηθούμε.
Αποφεύγουμε λοιπόν στενάχωρα και θορυβώδη περιβάλλοντα. Αποφεύγουμε την άσκηση κοντά σε κοιμητήρια διότι εκεί η ενέργεια είναι πολύ χαμηλή και μας βαλτώνει. Φυσικά όταν ο καιρός δεν είναι καλός μπορούμε να ασκούμαστε σε κλειστούς χώρους, αρκεί όμως να τηρούν τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής, να είναι ευάεροι, φωτεινοί και με ήρεμη καθαρή ενέργεια.
Υποσημειώσεις
- Υπάρχουν εκατοντάδες Τσι Γκονγκ. Ας φανταστούμε ένα σετ ασκήσεων με συγκεκριμένο εννοιολογικό περιεχόμενο. π.χ. οι 8 θησαυροί. Αυτό το σετ είναι ένα Τσι Γκονγκ. Αυτό αποτελείται από 8 πρότυπα-ασκήσεις. Το κάθε πρότυπο άσκηση εκτελείται με ορισμένες κάθε φορά επαναλήψεις.
- Κοσμική ενέργεια: βρίσκεται παντού στο σύμπαν και στη γη μας. Αλλού θα τη συναντήσουμε ως συμπαντική. Είναι το τσι των Κινέζων, το κι των Γιαπωνέζων, το πράνα των Ινδών, ο αιθέρας των αρχαίων Ελλήνων. Φυσικά και δεν είναι ο σκέτος αέρας. Η κοσμική ενέργεια, εφόσον εισχωρήσει και ρέει εντός του οργανισμού μας, ονομάζεται ζωτική ενέργεια.
- Περισσότερα πάνω στο ζήτημα θα ειπωθούν σε ξεχωριστό άρθρο.
- Εδώ και 2400 χρόνια οι Κινέζοι είχαν γνώση ενός πολύπλοκου δικτύου ενεργειακής κυκλοφορίας, το οποίο η δυτική ιατρική ακόμα αμφισβητεί. Αυτό το δίκτυο, βασίζεται σε 12 μεσημβρινούς, που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ως ενεργειακά μονοπάτια μέσω των οποίων κινείται η ζωή εντός του οργανισμού. Αυτά τα μονοπάτια ενεργοποιούνται με την άσκηση του Τσι Γκονγκ (θα δημοσιευτεί σχετικό σημείωμα)
- Κάνοντας Τσι Γκονγκ έχουμε να κάνουμε με 3 διαφορετικές εκφράσεις. Πρώτον, τη μορφή. Το είδος του προτύπου που εκτελείται. Δεύτερον, την αναπνοή. Το είδος και ο τρόπος της αναπνοής που εκτελείται. Τρίτον, τη νοητική κατάσταση ή στάση με την οποία ο ασκούμενος προσεγγίζει την άσκηση. Ένα Τσι Γκονγκ δεν είναι κάτι μόνο από αυτά τα 3 αλλά και τα 3. Ενώ για τη μορφή δεν μπορούν να γραφτούν πολλά ευλόγως, για την αναπνοή και τη νοητική στάση θα γραφούν ξεχωριστά άρθρα.
Βιβλιογραφία
Chi Kung of health and vitality by Wong Kiew Kit, Πρώτη έκδοση 1997, Έκδοση στην ελληνική «Πύρινος Κόσμος»