Η θεραπευτική πλευρά του Τάι Τσι Τσουάν

Η θεραπευτική πλευρά του Τάι Τσι Τσουάν

Το Τάι Τσι είναι μια εξαιρετική πολεμική τέχνη. Ωστόσο είναι παράλληλα και θαυμάσια θεραπευτική καθώς βοηθά στη σωματική και νοητική χαλάρωση.

Ακολουθώντας ο ασκούμενος τις βασικές αρχές του Τάι Τσι, καταρχήν ανακαλύπτει ξανά τη χαμένη ισορροπία του σώματός και του νου του. Εναρμονίζει το πάνω με το κάτω μέρος του κορμιού, αλλά και το «εσωτερικό» με το «εξωτερικό» του, αφού η ένταση και η ποιότητα της κίνησης προέρχονται από το κέντρο του σώματος και εκδηλώνονται προς τα έξω.
Καταφέρνει έτσι να ανακαλύψει πως μέσα στην ηρεμία υπάρχει δράση και πως τις περισσότερες φορές πιθανότατα, καταβάλει παραπάνω δύναμη και κόπο απ’ ότι χρειάζεται για να διεκπεραιώσει τις ανάγκες του. Εφ’ όσον αυτό διορθωθεί έχει σαν συνέπεια να εξοικονομεί αλλά και να παράγει ενέργεια.

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό πως το Τάι Τσι (αλλά και το Τσι Κονγκ) αυξάνει τη σωματική ενέργεια, την υγεία και την αντοχή των εσωτερικών οργάνων, βοηθά τον εγκέφαλο να αιματώνεται σωστά, αυξάνει τη διανοητική αντοχή καθώς και την δυνατότητα του εγκεφάλου να «βλέπει» περισσότερες οπτικές πάνω σε ένα ζήτημα. Έτσι η έμπνευση και η δημιουργικότητα είναι ευκολότερο να αναπτυχθούν.

Έρευνες και παράδοση εκατοντάδων χρόνων συνηγορούν στο ότι μερικά λεπτά καθημερινής εξάσκησης στο Τάι Τσι προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη. Σ’ αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε μόνο στη συμβολή του στην ποιότητα της ψυχολογίας και των συναισθημάτων που μας διακατέχουν.

Σύμφωνα με τη Δρ. H. Lavretsky του ιατρικού κέντρου UCLA (στο Λος Άντζελες) ασθενείς με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή, παρακολούθησαν μαθήματα Τάι Τσι Τσουάν για δύο ώρες τη βδομάδα (μόνο) και για χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και είχαν υψηλότερα ποσοστά ύφεσης σε σχέση με άλλους ασθενείς που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα διήρκεσαν για τέσσερις βδομάδες μετά τη λήξη του πειράματος! Επίσης οι ίδιοι ασθενείς διαπιστώθηκε πως είχαν αισθητή βελτίωση και στους δείκτες φλεγμονής (φλεγμονώδους κατάστασης στους ιστούς του σώματος) που παρήγε ο οργανισμός τους.

Πέραν αυτού, ενδεικτικά θα αναφερθούμε και σε μερικά ακόμη οφέλη: η ανακούφιση από το άσθμα, η ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος, η ενδυνάμωση των οστών, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στους ιούς, αλλά και την νόσο Πάρκινσον, η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου αλλά και η μείωση του στρες είναι κάποια  απ’ αυτά.

Στη σχολή μας διδάσκεται το Yang Style σύμφωνα με τη μέθοδο του μάστερ Alex Da De Dong. Ο Alex Dong είναι δισέγγονος του Grand Master Dong Ying Jie (ο οποίος μαθήτευσε επί 20 χρόνια υπό την καθοδήγηση του Yang Chen Fu, ιδρυτή του συστήματος Yang Style) και είναι αυτός που μετέφερε τo σύστημα στη δύση από την Κίνα.