Γιατί να κάνω Tai Chi Chuan;

Γιατί να κάνω Tai Chi Chuan;

Κατ’ αρχήν το tai chi το tai chi chuan είναι μια υψηλής ποιότητος πολεμική τέχνη.

Ο εμπνευστής του, Chen Wang Ting πριν από 400 χρόνια ήταν ήδη πολύ ειδικευμένος (master) στις πολεμικές τέχνες όταν άρχισε να το συνθέτει.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο το tai chi chuan διδάσκεται και εκτελείται μας αφήνει να καταλάβουμε ότι πέρα από αυτή του τη σκοπιμότητα ίσως και να έχει παράπλευρα” οφέλη. Αυτό είναι γεγονός. Εκατοντάδες έρευνες ανά το κόσμο μέσα στα χρόνια απέδειξαν τις πολύπλευρες ευεργετικές του επιπτώσεις σε όλες τις εκφράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Θα αναφερθούν εδώ κάποιες από αυτές, διεξοδικά όμως θα αναλύονται στο blog, και θα ανεβαίνουν ως posts video και άρθρα που θα ενισχύουν αυτές τις απόψεις.

Όλες λοιπόν οι θεμελιώδεις αρχές και τεχνικές του tai chi chuan βοηθούν ώστε ο ασκούμενος να αποκτήσει σωματική ευρωστία και ισορροπία. Το ότι η άσκηση γίνεται με αργό τρόπο βοηθά το νου να ησυχάσει και να αποκωδικοποιήσει την κίνηση. Όταν ο νους ησυχάσει παύει να ασχολείται με όλα όσα πριν λίγο τον απασχολούσαν , αναλαμβάνει ευεργετική δράση το ασυνείδητο και αρχίζει να θεραπεύει το σώμα χωρίς νοητικές παρεμβάσεις-παράσιτα (manky mind)

Παράλληλα ο ασκούμενος αρχίζει να νιώθει αυτοπεποίθηση μιας και αρχίζει να κατανοεί το νόημα των κινήσεων, αυτοπεποίθηση που μεταφέρεται και στην υπόλοιπη ζωή και δραστηριότητα του. Έτσι σταδιακά μειώνεται και εξαφανίζεται το stress, ενδυναμώνεται το πνεύμα. Δηλαδή, όπως μπορώ να τα καταφέρω εντός μου, έτσι μπορώ και εκτός μου. Με άλλα λόγια αποκτά κανείς συναισθηματική και ταυτόχρονα πνευματική ισορροπία.

Το εντυπωσιακό όμως βρίσκεται στο ότι μέσω του tai chi μπορεί κανείς να εναρμονιστεί με το κοινωνικό του περιβάλλον.

Να πως. Όπως ακριβώς μέσω της εξάσκησης (βλέπε είναι το tai chi chuan δυναμική πολεμική τέχνη?) ο ασκούμενος μαθαίνει να εναρμονίζεται με την εισερχόμενη δύναμη του partner του (push hands) έτσι ακριβώς μαθαίνει να ακούει την αντίθετη άποψη, να την απορροφά να την κατανοεί και κατόπιν να εξουδετερώνει τα οποία αρνητικά συναισθήματα του προκαλεί, προσπαθώντας να συνθέσει μια νέα κατάσταση παρά να οδηγηθεί σε μια συγκρουσιακή αντιπαραβολή. Αυτό δε σημαίνει πως ο ασκούμενος στο tai chi chuan θα υποχωρεί μονίμως, αλλά πολύ απλά ότι είναι πλήρως συνειδητός. Αφού έχει αντιληφθεί την εισερχόμενη ενέργεια, αν νιώσει απειλή θα αντιδράσει ανάλογα.

Οπωσδήποτε ένας ήρεμος άνθρωπος ζει καλύτερα και αρμονικότερα από έναν συγκρουσιακό!

Μέσω της θετικής αλληλεπίδρασης με τον κόσμο, επιτυγχάνουμε να είμαστε περισσότερο χαρούμενοι και βοηθούμε για μια περισσότερο αρμονική κοινωνία.

Επιγραμματικά θα αναφερθούν και μερικοί άλλοι λόγοι.

Το tai chi chuan ανακουφίζει προβλήματα άσθματος, ενδυναμώνει την καρδιά, βοηθά εναντίον της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθροίτιδας, έχει ευεργετικά οφέλη κατά της νόσου του Πάρκινσον και προσφέρει ποιοτικότερο ύπνο. Σε αναλυτικά άρθρα στο μέλλον αυτές οι ευεργετικές επιπτώσεις θα αναλυθούν διεξοδικά. Σχεδόν πάντα οι νέοι ασκούμενοι μένουν εντυπωσιασμένοι με το που πήγαν τα προβλήματα τους.